Mennyit ér egy cég?

Bárkinek, aki valamit el akar adni az első gondolata az, hogy vajon mennyit lehet érte kapni? Erre a legfrappánsabb válasz az, hogy annyit, amennyiért megveszik. És valóban, sok olyan termék létezik, amelyeknél a valódi érték és a ténylegesen elérhető ár között akár százszoros különbség is van. Jellemzően ilyenek a luxusmárkák termékei, ahol valóban lehetnek ilyen különbségek.

De a cégek piaca 99,999 százalékban nem ilyen!

Itt nagyon ritka, hogy „már olyan régen vágytam egy ilyen cuki gyárra, mindegy mennyibe kerül, megveszem”.

Egy szinte példátlanul hosszú globális konjunktúra ciklus valószínűsíthető vége felé, mivel egyidőben egyre több magyar kis- és közepes vállalkozás szembesül az utódlás kérdésével – így azok tulajdonosai kénytelenek érdemben foglalkozni a cégeladással, mint lehetséges opcióval – ezért különösen érdekes téma a tranzakciós árazás kérdésköre. Nem keveseket érint közvetlenül, sokakat (alkalmazottak, beszállítók, vevők, stb.) érinthet közvetve. Évtizedek cégépítése, mérhetetlen mennyiségű munkabefektetés után, és sok esetben komoly érzelmi kötődés mellett fel kell tenni a kérdést, hogy mennyit ér a cégem mások számára? Mit kaphatok érte?

Csak néhány szempont ezzel kapcsolatban: mennyit, mikor, milyen technikával kaphat a vállalkozásáért a mostani tulajdonos egy leendő új tulajdonostól? Ugyanazt gondolják-e a vállalkozásról, ugyanazt látják-e eltérő nézőpontból (és élethelyzetből), sikerül-e megtalálni a közös hangot a tárgyalások során (mert remélhetőleg eljutnak odáig, bár ez sem magától értetődő)?

Elsők között kell rámutatni: az új tulajdonos aligha fog érzelmi alapon dönteni, elsősorban az átvilágítás során megkapott információkra és a számára releváns értékteremtő tényezőkre fogja alapozni az ajánlatát. Az átvilágítás során szükséges megismernie a vállalkozás teljes múltját, ám még egy szakmai befektető sem feltétlenül úgy viszonyul pl. egyes kedves de talán kevésbé nyereséges üzletágakhoz, partnerekhez, mint az alapító. Pénzügyi befektető valószínűleg még inkább tőkéje megtérülését maximalizálja.

A tranzakciós vételár kapcsán a mennyi? – mikor? – milyen technikával? hármas természetesen összefügg. Nem nehéz belátni, hogy részben halasztott fizetés és/vagy céges teljesítményhez kötött későbbi vételár részletek (earn-out), esetleg átmeneti ideig fennálló közös tulajdonlás közös osztaléka esetében a vételár összességében magasabb lehet, mint a teljes egészében a záráskor készpénzben fizetendő vételár esetében. A lehetőség, hogy a tulajdonba kerülés kockázatát megosztja a vevő valamekkora részben az eladóval (korrekt átvilágítást követően), akkor nem tűnik kölcsönösen kedvező megoldásnak, ha az eladó erős pénzszűke szorításában vág bele a tranzakcióba, vagy ha komoly esélyt lát a vállalkozás üzleti teljesítményének a romlására.

A fentiek figyelembevételével megállapítható, hogy egy cégeladási/vásárlási folyamatban az önmagában kevés ha „csak”ahhoz a tevékenységhez értünk, amivel a vállalat foglalkozik. Professzionálisan kell érteni a vállalatértékeléshez, a tranzakciós (M&A) tanácsadáshoz is annak, aki eladni, vagy felvásárolni akar. Ugyanis ez is egy szakma.

Komoly felkészültséget és piacismeretet igényel, hogy az elérhető legjobb árat úgy érjük el, hogy közben nem tűnünk futóbolondnak, aki elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és a sokszorosáért szeretné eladni az életművét, mint amennyit az ténylegesen ér.
Ezzel szemben olyan esetre is volt példa, hogy az eladó akár a későbbi tényleges vételár ötödéért is hajlandó lett volna eladni a cégét.

De ilyesmi ritkán fordul elő. A gyakorlatban az alku plusz/mínusz 1-3 szoros EBITDA szorzó különbségen folyik. Az sem kevés azonban, ha számba vesszük, hogy egy komoly cég értékét milliárdokban mérik.

Látható tehát, hogy egy céget többféle módszerrel lehet értékelni, de ezek minden esetben csak számok. Az sem mindegy, hogyan látja a cég, a szakma, vagy az egész ország jövőjét az eladó és hogyan látja a vevő. Lehetnek a vevőnek olyan belső információi a cégről, sőt a tulajdonosról, amivel helyzeti előnybe kerülhet. De ugyanez megfordítva is igaz.

Egy cég elérhető ára tehát valójában egy hozzávetőleges fogalom. Attól függ, mennyire felkészült az eladó és a vevő, illetve a megbízott tanácsadó.

Török Bálint – Nagy Attila

Tanácsadó
CFI Hungary Zrt.