Ma kell finanszírozni a holnapi fellendülést

Olcsó hitelek, tőkebevonás, pályázati forrás – melyiket válasszam?

A mostani helyzet és korlátozások mindenkire hatnak – így vagy úgy. A járvány viszont nem tart örökké, ahogy az államilag támogatott hitelkonstrukciók sem. Bármilyen terveink is vannak a cégünkkel, arra most érdemes pénzt szerezni, ha pedig valaki nehezen igazodna el a sokféle forrás között, megéri segítséget kérni. A kivárás a jelenlegi helyzetben nem a legmegfelelőbb stratégia, magabiztosan kell alakítani a jövőnket.

Sok helyről tudnának forrást bevonni a KKV-k, és a feltételek is nagyon kedvezőek, de a cégtulajdonosok mégis alig használják ki a lehetőségeket. Ennek oka, hogy többségüknek nincs elegendő ideje és megbízható segítsége a megfelelő pénzügyi forrás kiválasztásához, az ügyintézésről, az alapos üzleti tervezésről nem is beszélve.

Ez persze érthető, hiszen a hazai középvállalatok gyakran csak folyószámlahitel-keretből gazdálkodnak és eddig nem vontak be más külső forrást.

A vállalati igények legalább olyan sokfélék, mint a rendelkezésre álló források. Számos célt lehet most találni az újonnan bevont pénzek jövedelmező felhasználására:

1. Likviditás bővítésére, a járvány miatt elapadt bevételek pótlására, vagy kiegészítésére – nem akkor kell lépni, amikor már baj van, meg kell előzni!

2. A működés fejlesztésére, hogy a hamarosan érkező fellendülést már felkészülten, kiszolgálásra alkalmas infrastruktúrával várjuk – pl. kapacitások bővítésére, informatikai beruházásokra;

3. Versenytársak, vagy kulcsfontosságú, akár bajba került beszállítók felvásárlására, megmentésére – most kedvezőbb feltételekkel állapodhat meg az, aki gyorsan tud pénzt előteremteni és ezáltal bebiztosíthatja piacait vagy az ellátási láncát;

4. A korábbi, kedvezőtlenebb hitelek kiváltására – fél év múlva lejár a törlesztési moratórium, amikortól újra törleszteni kell az esetleg kedvezőtlen hiteleket, most viszont forintban, hosszú futamidőkre lehet alacsony, fix kamatozással hitelt megújítani.

Az MNB kötvényprogramja alapvetően a nagyobb vállalkozások számára jelent attraktív beruházásfinanszírozást, de a KKV-kör sem marad lehetőségek nélkül. Az alábbiak közül érdemes most választani:

1.Államilag támogatott hitelek. Itt a Széchenyi programoktól az NHP Hajrán keresztül az MFB, EXIM és a HIPA kárenyhítő és versenyképességnövelő programjaiig széles a skála. Ismerni kell a teljes képet a vállalkozásunk számára megfelelő hitel kiválasztásához. Egy 0%-os kamatozású hitelről kiderülhet, hogy csak ingatlanfedezettel igényelhető, míg egy másik, alig magasabb kamatozású konstrukció mögött teljes egészében állami garancia áll, így végül jobban passzol a lehetőségeinkhez.

2. Befektető bevonása a vállalkozásba. Sok vállalkozás tulajdonosa érzi azt, hogy egyedül már nem képes megújulni. Egy tőkepartner – legyen az állami befektetési alap vagy privát befektető – sokszor nemcsak pénzt, hanem tudást, kapcsolatrendszert és új motivációkat is hozhat egy vállalkozás életébe.

3. Pályázati források, akár hitellel kombinálva is. Az Európai Unió a pandémia hatásait ellensúlyozandó számos új gazdaságösztönző programot nyitott meg hazánk számára is. Erős a kormányzati szándék arra, hogy ennek jelentős részét még 2021-ben a hazai vállalkozások rendelkezésére bocsássák. Érdemes ezekre is gondolni, hiszen nincs az a cég, amelyiknek valamilyen formában ne kellett volna újragondolnia a működését a járvány miatt.

Pénzügyi szempontból a forrásbevonás költségei emberemlékezet óta nem voltak ilyen kedvezőek, a korlátozások feloldása után pedig minden várakozás szerint jelentős és gyors fellendülés következik. Mondhatjuk úgy, hogy most kell gázt adni, meglépni a mezőnytől, mert „ráfordultunk a célegyenesre”.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése, gondolata vetődött fel, kérjük forduljon bizalommal Tárnok Róbert kollégánkhoz, a CFI Hungary Zrt. tranzakciós menedzseréhez. 

+36 20 377-2995, robert.tarnok@thecfigroup.com