Ez a válság nem az a válság

A koronavírus válság káros gazdasági mellékhatásai 2021-ben kiújulhatnak

Az új koronavírus megjelenését megelőzően már egyre gyakrabban lehetett olvasni olyan előrejelzéseket, hogy közeleg egy – a 2008-as válsághoz mérhető – újabb gazdasági világválság.Most, a betegség okozta pánik, illetve a járvány terjedésének csökkentése érdekében hozott jelentős korlátozó intézkedések hatására a világ nagy részén már kialakult és egyre inkább erősödik egy gazdasági összeomlás lehetősége.

Csakhogy! Ez a válság nem a 2008-as„ világgazdasági válság” felgyorsítva. Itt már a közvetlen emberi létünk is veszélybe kerül, ezért most sokadrangú kérdés az, hogy év végén a költségvetési hiány nagysága mekkora lesz. A két válságnak különböznek az okai, a hatásai és a megoldási lehetőségei is.

A világ, és különösen Európa gazdasága eddig egy olyan hajóhoz hasonlított, ahol az alkalmatlan kapitány és a tisztek tehetetlensége miatt egyre több probléma lépett fel a motorházban, a fedélzeten, a raktérben és a hajóhídon. Most a járvánnyal még léket is kapott a hajótest és ilyenkor nyilván a legelső feladat a lék befoltozása. Minden erőt ide kell összpontosítani. De ha a hajó süllyedését meg sikerül állítani, attól még az eredeti problémák megmaradnak.

Tehát aki azt várja, hogy a járvány leküzdésével minden rendbe jön, az csupán álmokat kerget. Jelen helyzetben elmosódnak a különbségek az előrejelzett válság okozói, illetve azok között, akiknek tevékenysége a válság kialakulásában most nem játszott szerepet, sőt akár a válságot könnyen át tudták volna vészelni. Most mindenkin egyformán csattan az ostor. A kormányok által esetlegesen dobott mentőövbe is mindenki egyformán kapaszkodhat.

Az „előrejelzett válság” – végleges megoldás híján, – a járvány okozta visszaesést követően kis késéssel, de újra napirendre fog kerülni.

Miért? Mert a kormányzatoknak a gazdasági élet újraindítása érdekében a vállalkozásokat – ahogy a vírus esetében utolsó esélyként az embereket is – gazdaságélénkítő programokkal „lélegeztetőgépre” kell kapcsolniuk. Ebben a fázisban a gyógyulás viszont már legalább kétesélyes. „Aki időt nyer, az életet nyer”. – mondja a mondás. Ez nemcsak a vírusra igaz, hanem a világggazdaságra is.

Az állami szerepvállalásnak köszönhetően a gazdaság újraindul, az államilag „védett időszak” alatt növekedni fog. Ha viszont lekapcsoljuk a gyógyulófélben lévő gazdaságot az „állami lélegeztetőgépről”, akkor az egyes gazdasági szereplők immunrendszerének az erőssége fogja eldönteni, hogy ki az aki meggyógyul és ki az aki nem.

Tehát a jelenlegi visszaesést – az EU-s, és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően -növekedés követ, aztán ezek megszünte után egy ismételt visszaesés és a piac szereplőinek letisztulása várható, majd a kereslet organikus növekedése után egy ismételt emelkedés…ki tudja megint meddig?. Véleményem szerint a gazdasági növekedés görbéje a mindenki által remélt V alak helyett W alakú lesz. Ilyen értelemben ez a válság – ha kiváltó okaiban nem is – de nagyságában és lefolyásában is hasonlítani fog az 1929-33- as gazdasági válságra ill annak a Roosevelt általi New Deal utáni lecsengésére.

Zárszó: Legyünk őszinték! A helyzet rendkívüli és beláthatatlan. A világ egyetlen kormánya sem tud mindenkinek segíteni, mindenkit megmenteni és egyelőre nem lehet okosnak lenni sem. Beszélhetünk itt újrainduló gazdaságról, üzletről, a válság megoldásáról, a káoszban adódó lehetőségekről, de egy dolog biztos: – legfőbb érték az EMBER! Emberi életekkel akkor sem játsszunk ha az jó üzlet!

A jelenlegi helyzetet jól szemlélteti – talán segítséget is nyújt – a következő idézet.

„Felfoghatom úgy az életet, hogy ki vagyok szolgáltatva a sorsnak, Istennek, a végzetnek vagy épp a vak véletlennek. Szinte mindegy, melyiknek, a végeredmény ugyanaz: rettegek, hogy mi vár rám holnap. Próbálkozhatok, hogy mindent erővel irányítsak, de hiába. Aki kapálózik a vízben, az elsüllyed. Aki felfekszik a hullámokra, azt viszont kiviszi a tenger a partra. Felfoghatom úgy is az életet, mint egy játékot. Állhatok úgy hozzá, hogy pont azt értékeljem legszebb dologként, ami a legnehezebb: hogy nem tudhatom, mit hoz a következő másodperc. Hozhat ugyan rosszat, de ugyanúgy hozhat jót is! És ez tulajdonképpen izgalmas. Ha valaki megtalálja ennek a szépségét, talán még arra is esélye van, hogy boldogan éljen.”

Al Ghaoui Hesna

Vigyázzunk magunkra! Vigyázzunk egymásra!

Zavagyil Zoltán

Befektetési igazgató
CFI Hungary Zrt.
Nagy Attila

Tanácsadó
CFI Hungary Zrt.