3 tanács, amivel a cégeladás egy tulajdonos álma lesz

„Ha az ember olyasmivel foglalkozik, ami fellelkesíti, újra rátalál az elveszett boldogságra.”

 

Robin Sharma

 

Legyünk őszinték, a legtöbb cégvezető nem nyugodt a jelenlegi gazdasági helyzetben, hiszen az utóbbi években általánossá vált túlhajszoltság, az állandó robotolás és a nagyfokú nyomás. Mindezt tetőzi a fejünk felett lebegő potenciális válság.

A hétköznapi problémákon túl egyre több cégvezető vállát nyomja még egy teher: a megoldatlan utódlás kérdése. A nehézségek halmozódásával fokozódik a szorongás és a félelem, ám ez csak akkor ölt óriási méreteket, ha nem kezdünk el időben gondolkodni a megoldáson.

Az eladás nem ördögtől való

Ha az utódlás megoldásáról kérdezzük a cégtulajdonosokat, akkor az esetek nagy részében az eladás a sor végén kullog, „ha minden kötél szakad” opcióként. De az az igazság, hogy ez egyáltalán nem rossz döntés – és egy jól működő vállalatnál anyagi szempontból is jól járunk.

Gyakori, hogy a cégtulajdonosok eljutnak arra a pontra, hogy megvan bennük az eladási szándék, mégsem lépnek a tettek mezejére.

Miért?

A válasz általában érzelmi alapú: a tulajdonos már nem érzi magát jól a vezetői székben, ugyanakkor még nem talált új kihívást, vagyis úgy érzi, a biztosat adná fel a bizonytalanért.

„Mi lesz ezután?”

A kérdés szinte minden, továbblépést tervező cégtulajdonos fejében felmerül.

Mert úgy érzik, hogy a korábban örömmel, lelkesedéssel és energikusan végzett munka egyre inkább púp a hátukon és napról napra mélyebbre süllyednek a problémák mocsarában. Mégsem tudják elengedni a vállalkozást – ami teljesen érthető, hiszen évtizedek kemény munkájának eredményéről van szó.

Emlékeznek még a kezdetekre, az éjszakákba nyúló robotolásra (sokszor hétvégén is) és a remegő gyomorral meghozott kockázatos döntésekre.

Egy kívülálló elképzelni sem tudja, milyen átélni ezeket pillanatokat. Nem tudja, mekkora teher mások életéért felelősséget vállalni. És nem érzi át a jövőt övező kételyt.

Az egészből valószínűleg csak annyit lát, hogy „a cégeladással annyi pénz jön be, amiből a tulaj élete végéig jól élhet a családjával együtt”. Egy cégvezetőben viszont más gondolatok keringenek.

  • Mi jön a nagy hajtás, a folyamatos pörgés után?
  • Hogyan fogom élettel megtölteni a hétköznapokat?
  • Miért fogok felkelni reggelente?
  • És hogy fog boldogulni „gyermekem” nélkülem?

A tervezéstől a megvalósításig

Az aggályokkal teli állapot azonban csak addig tart, amíg a vezetőnek nincsenek pontosan definiált jövőbeli céljai – ehhez először az új kihívásokat és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat kell meghatározni.

Olyan tevékenységet érdemes keresni, amely lelkesíti és amelyben szabadnak érzi magát. Akár egy mindig hátrasorolt szerelemprojekt is számításba jöhet, például borszakértővé válhat és ezzel kapcsolatos eseményeket, klubot szervezhet, unokázhat vagy könyvet írhat az utazásairól.

 

A tapasztalatok szerint azonban mindez csak néhány hétig jelent valódi kikapcsolódást, mert sokaknak elkezd hiányozni az „igazi munka”. Természetesen más alapokra helyezve, inkább hobbiként felfogva.

3 tanács, amivel megláthatja a cégeladásban rejlő lehetőségeket

1. Fogadja el, hogy a cég Ön nélkül is működhet.

Természetes, hogy ehhez időre van szükség. Ahogyan az is, hogy van, akinek többre, van akinek kevesebbre, sőt abban sincs semmi szégyellnivaló, ha ehhez szakértői segítséget kér valaki (néhány beszélgetés csodákra képes).
Valahogy úgy van ez, mint amikor kilépünk egy párkapcsolatból. Először nem tudjuk elképzelni a mindennapokat a másik nélkül és folyamatosan ő jár az eszünkben, de ez csak addig van így, amíg nem jön valaki más, akivel jól érezzük magunkat és akivel elkezdhetjük tervezni a jövőnket.

2. Határozza meg, mennyit szán az új vállalkozásra.

A keretet hívhatjuk játszós pénznek is, a lényeg, hogy ne tegyen fel mindent egy lapra (így nem fog annyira fájni, ha végül nem jönnek be a számításai). Én általában azt szoktam javasolni, hogy a cégeladásból realizált jövedelem maximum 20-30%-át fektessük az új vállalkozásba.

3. Legyen türelmes.

A türelem a hétköznapi életben is nagy kihívás – magánemberként és vezetőként egyaránt –, de tagadhatatlanul nagy erény. A türelmetlenség ugyanis kapkodást szül, ami rossz döntésekhez, ezáltal rossz eredményekhez vezet, ami végső soron az anyagi jólétet is veszélyeztetheti.

Tehát, ha az új célokat már a cégeladás előtt tudatosan megtervezi és megteszi a megvalósítás útján az első lépéseket, akkor látni fogja, hogy ez a döntés nem kudarc – épp ellenkezőleg, lehetőség egy új sikertörténetre.

Zavagyil Zoltán
Befektetési igazgató
CFI Hungary Zrt.